diumenge, 17 de juny del 2012

FAQ's sobre el no tancament d'actes

Hola a tots!

Degut a l'allau de preguntes d'estudiants sobre què és i què comporta el no tancar actes, hem elavorat aquest conjunt de FAQ's ( Frequented Asqued Questions ) que pretenen aclarir una mica els dubtes sobre aquesta acció. Si hi ha alguna cosa que no queda clara no dubteu en deixar un comentari o escriure'ns un correu!

Què vol dir el NO tancament d’actes?

Significa trencar l'última part del procés d'avaluació, és a dir, es fan totes les proves que hi ha previstes, es corretgeixen i puntuen, però a l'hora d’omplir les actes amb les notes definitives no es fa.


Per què ho hem proposat?


En aquest context de crisis econòmica, el govern està justificant un conjunt de mesures d’austeritat que consisteixen, en el cas universitari, en una reducció brutal dels pressupostos a les universitars, una retallada sense precedents dels seus recursos humans, amb acomiadaments de PDI i PAS i una reducció dels recursos docents, amb aules més massificades i falta de recursos a l’hora per les pràctiques i exàmens.  Pròximament, la Generalitat també pretén apujar el preu de la matrícula un 66%, fet que molts alumnes que ja ténen una situació familiar precaria, però un expedient acadèmic decent, hauran de deixar la facultat.


Vista aquesta situació la idea de no tancar actes és una mesura de pressió sorgida d’una facultat de la UPC i de l’àmbit científic, per tant amb cara i ulls, que consisteix en pressionar, a gran escala, a Universitats perque la Generalitat tiri enrere aquestes injustificades mesures d’austeritat.

La omissió d’aquesta protesta per part de La Generalitat podria comportar un fet democràticament lamentable que caldria tractar de forma especial amb altres tipus de negociacions. Per tant, en un estat de dret democràtic i constitucional, es dóna per suposat que La Generalitat hauria d’actuar en conseqüència i escoltar aquestes queixes.


Quines repercussions té?

 Doncs d'entrada es paralitza el tancament del curs acadèmic perquè no es poden realitzar les comissions d'avaluació, i com que no es tanca el curs no es pot iniciar el procés de matriculacions pel curs vinent, per tant la UPC no ingressa diners de les matrícules. Això significa unes tensions pressupostàries que l'impossibilitarien a poder funcionar amb normalitat.


És una mesura efectiva?

Aquesta mesura de pressió pot ser molt efectiva en tant que el govern de La Generalitat encara no ha decidit la pujada de les matricules per l'any que ve (previsiblament ho farà al juliol). Això vol dir que si la mesura es fa efectiva i coordinada amb les altres facultats que ja ho han aprovat (ETSEIB, EPSEB i ETSAB) provocaria una pressió sobre el rectorat en tant que aquest conneix les dificultats de tresoreria que això suposaria. Llavors seria el moment de pressionar al rectorat perquè aquest pressionés a La Generalitat en no prendre la decisió de pujar les matricules un 66% i en no retallar el pressupost universitari que comporti acomiadaments.

Si aquesta pressió resultés efectiva i per tant s'acceptessin les reivindicacions que motiven l'acció, es procediria a tancar les actes i tot tornaria a la normalitat. Si no fos aquest el cas, llavors passariem a plantejar-nos si continuar amb el pols i per tant assumir que no comença el curs acadèmic següent o donar la batalla per perduda.

Cal apuntar, que la mesura seria no tancar les actes pels estudiants que s'han de matricular l'any que ve i per tant les persones que acaben la carrera aquest juny no els afectaria i rebrien el seu títol amb total normalitat.


Si es tira endavant el no tancar actes, el curs que ve començarà amb normalitat?

Si les negociacions durant l’estiu fracassen, el tancament d’actes quedarà suspès fins que s’arribi a un acord, per tant l’inici del quatrimestre de tardor d’aquest any pot veure’s alterat i començar més tard, fins que les negociacions prosperin. Començar més tard vol dir a finals de setembre, principis d’octubre, o no començar, tot depèn de La Generalitat.


Què passarà amb la gent que acaba la carrera aquest estiu?

Després de dures negociacions es va acordar que la gent que finalitza aquest any ho farà amb total normalitat, per tant exepcionalment es tancaran actes per aquests estudiants.


Què passa amb els estudiants amb programes de mobilitat per cursar el pròxim quatrimestre a una altra facultat de l’estat espanyol o una altra facultat de l’extranger?

1. En principi el fet de que no et matriculis no és problema ja que la universitat de destí no rep diners de la UPC i per tant li és igual si has pagat o no i com que no s'haurà tancat el curs, siguiràs sent estudiant de la UPC i per tant la teva carta d'estudiant segueix sent vàlida.

2. Pel que fa a la beca ERASMUS (que és la que dóna la UE) es dóna si tens la carta d'estudiant ERASMUS que si ja t'han acceptat a la universitat de destí ja la tens. I l'altre beca la dóna la EUETIB i per tant no hi haurà cap problema.

3. L'únic problema que hi podria haver seria al tornar de l'ERASMUS que en el cas que no s'haguessin tancat les actes encara, llavors no podries convalidar el que has fet fora fins que es tanquessin les actes i et poguessis matricular. Aquesta opció, però, és totalment improbable ja que al Febrer seguríssim que ja s'han tancat les actes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada